VIDEO: Ik doe het nog altijd doodgraag

VIDEO: Ik doe het nog altijd doodgraag

De 34-jarige varkenshouder Bart De Baerdemaker doet zijn job nog altijd enorm graag. “Anders begin je er niet meer aan”, zegt hij. “Ik heb 10 jaar buitenshuis gewerkt en heb daar enorm veel ervaring opgedaan. En als mijn zoon binnen 20 jaar zegt: ik wil mee in het bedrijf stappen, dan ga ik hem zeker niet tegenhouden."
Bart gelooft dat er binnen 20 jaar nog landbouw is in België, maar dan gaat het nu wel dringend moeten veranderen.

 

Vanaf de bevruchting van zijn zeugen tot het slachtrijp maken van de varkens is Bart 10 maanden bezig aan 1 varken. Als je weet dat hij voor 1 varken slechts €110 euro krijgt dan is dat minstens €10 euro te weinig om rendabel te kunnen werken.

 

“In 2012 ben ik mee in het bedrijf van mijn ouders gestapt en wij hebben toen beslist om van 100 zeugen uit te breiden naar 200 zeugen. Een jaar later komt de Ruslandcrisis op ons af. Iets wat wij op dat moment niet zagen aankomen, maar wat er nu wel voor zorgt dat het al 2,5 jaar slecht gaat met de prijsvorming."

 

Bart probeert alles zo goed mogelijk te doen. Op een milieubewuste, diervriendelijke manier en zo eerlijk mogelijk te produceren en dan is het wel enorm frustrerend om onder de kostprijs te moeten produceren.