VIDEO: Het zit in de genen, maar er is meer

VIDEO: Het zit in de genen, maar er is meer

Volgens de 26-jarige akkerbouwer en witloofteler Sam Magnus zit landbouw in je bloed en je genen, maar er is meer. "Het is ook die passie, vanop het veld je vruchten te zien groeien. Ik sta supergraag in het veld. Daar geniet ik nog elke dag van."
 
Volgens Sam krijgen landbouwers vaak het verwijt dat ze te veel produceren, maar hij heeft spijtig genoeg geen aan- en uitknop aan zijn aardappelplanten. Vorig jaar was er een enorm grote opbrengst en zakte de prijs helemaal ineen. "Wij kregen maar €0,02 of €0,03 per kilogram, terwijl ik ze in de winkel zie liggen aan 0,50 of 1 euro."
 
De investeringen die landbouwers doen lijken groot, maar dat is vooral om beter, efficiënter maar vooral om duurzamer te werken dan vroeger. "We hebben nog nooit zo'n veilige en gezonde producten voortgebracht en daarvoor hebben we inderdaad soms grote tractoren en machines nodig die computer- of gps-gestuurd zijn."
 
Sam probeert met zijn witloof ook andere afzetkanalen te zoeken en ze anders te verpakken, zodat hij een betere prijs krijgt.